За устройството

Проекта представлява устройство, което управлява и насочва камера от разстояние чрез Android смартфон или Java приложение за Windows.

Устройството е предназначено за фотографи снимащи в екстремни или опасни условия от близка дистанция.  Идеята е породена от проблема с безопасността при заснемане на автомобилно рали отблизо. Поставянето на камерата статично на земята близо до действието и отдалечаването от нея на безопасно разстояние е разумно, но статичното положение на кадъра е гаранция за изпускане на голяма част от действието и не добри резултати.

Целта е постигната посредством насочване на камерата с два сервомотора (по хоризонтална и вертикална ос), които се управляват от Arduino контролер. Дистанционното управление е през Bluetooth интерфейс посредством Android смартфон. Устройството се захранва от LiPo батерия и на LCD дисплей се изобразява състоянието на връзката, напрежението на батерията и вътрешната температура.

Втората версия на разработката прави устройството още по-мултифукнционално като позволява управление от настолен компютър с цел видеонаблюдение.